de genetica van heupdysplasie ontrafeld


 

 

Hoe deelnemen?

Dankzij de steun van de baasjes en dierenartsen hebben we reeds heel wat bloedstalen gekregen. We kunnen echter nog steeds nieuwe stalen gebruiken!
De voorwaarden om deel te nemen:

  • Elke hond waarvan heupfoto’s zijn genomen (standaard en/of PennHIP) mag deelnemen. Er zijn geen beperkingen wat leeftijd, ras of geslacht betreft.
  •  Van elke hond dient een bloedstaaltje genomen te worden (2 buisjes met een paarse stop (=K3 EDTA)) en een formulier (België (NederlandsFrans), Nederland) ingevuld te worden.
  • Het bloedstaaltje, de röntgenfoto en het formulier worden opgestuurd naar het dr. Van Haeringen laboratorium (vestiging in België en Nederland).

Deze studie wordt ondersteund door een groot aantal dierenartsen uit België en Nederland. Welke dierenartsen juist meewerken, kan u hier terugvinden. Dankzij de steun van meerdere laboratoria kunnen de stalen van bij de dierenarts rechtsreeks naar het dr. Van Haeringen laboratorium getransporteerd worden. Indien uw dierenarts niet in deze lijst staat en u graag wenst deel te nemen, dient u de volgende procedure te volgen.

Het spreekt voor zich dat de privacy van de eigenaar, de hond en de dierenarts ten allen tijde wordt gerespecteerd. De onderzoekers willen enkel en alleen de oorzakelijke mutatie van laxiteit identificeren en het voorkomen van deze aandoening op lange termijn doen verminderen/verdwijnen uit de hondenpopulatie. Om deze reden worden alle gegevens geanonimiseerd. In de wetenschappelijke rapportering wordt enkel de DNA-verandering vermeld en het ras waarin deze genetische variatie is gevonden.

Graag zou ik hierbij alle baasjes, dierenartsen, laboratoria en steunende bedrijven willen bedanken voor hun hulp! Het is alleen dankzij hen dat we deze ziekte kunnen bestrijden!

.